В понеделник Румъния официално изтегли от експлоатация флота си от МиГ-21 -

...
В понеделник Румъния официално изтегли от експлоатация флота си от МиГ-21 -
Коментари Харесай

Румъния най-накрая напълно се отказа от съветските МиГ-21

В понеделник Румъния публично изтегли от употреба флота си от МиГ-21 - завещание от руската ера - защото членът на НАТО и комшия на Украйна се стреми да модернизира своите въоръжени сили, написа " Дефенс пост ".

Сега Румъния употребява ескадрила от 17 бойни самолета F-16, закупени неотдавна от Португалия, и подписа контракт с Норвегия през ноември за закупуване на 32 спомагателни употребявани F-16.

На гала в понеделник самолетите МиГ-21 LanceR започнаха последните си полети.

По време на комунистическия режим Румъния имаше към 400 МиГ-21. Настоящият брой е конфиденциален, само че съгласно неофициални оценки в този момент е към 25.

Пенсионираните самолети ще бъдат съхранявани във въздушната база Бакау в североизточна Румъния.
" Време беше да преминем към нещо по-добро и да сме в крайник със света ", сподели 37-годишният румънски водач Адриан Трифа пред Агенция Франс Прес преди церемонията във въздушната база Борча в югоизточната част на страната.
Трифа няма да се образова да ръководи по-модерните самолети, защото е " остарял " - възрастта за започване на образование за F-16 е под 35 години, споделя той.

Миналия май Румъния съобщи, че ще употребява флота си от МиГ-21 LanceR още една година за задачи за въздушна полиция и летателно образование, единствено месец откакто реши да ги спре след голям брой проблеми.

От 1991 година до 2022 година е имало " 30 авиационни случая, довели до унищожаването на самолетите МиГ-21 ", съгласно Министерството на защитата.

През март 2022 година МиГ-21 изчезна от радарите, до момента в който патрулира край Черно море. По-късно се откри, че той се е разрушил, водачът почина.

НАТО укрепи източния си фланг след нахлуването на Русия в Украйна, в това число с доставката на подкрепления и съоръжение за Румъния.
Миналия месец Висшият съвет по защитата на Румъния заяви, че има за цел да купи най-новото потомство американски изтребители F-35, само че евентуално ще отнеме години, с цел да се реализира придобиването.
Пенсионираният военачалник Стефан Данила, някогашен шеф на защитата и някогашен водач на МиГ-21 LanceR, сподели, че преминаването към по-модерни реактивни самолети е трябвало да се случи " минимум преди 10 години ".

" Прави се късно, доста късно ", сподели Данила, добавяйки, че някои от пенсионираните самолети към момента имат няколко летателни часа и могат да бъдат продадени на други страни, с цел да бъдат употребявани за военни учения.

" Украйна обаче не е показала интерес към тези самолети ", добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР